vrijdag 18 mei 2012

Kort reisverslag van de april-reis

NIEUWS UIT ROEMENIE.

Van 17 t/m 21 april zijn we met z’n vieren namens de Stichting Roemeniëhulp naar Roemenië geweest om daar de projecten die nog lopen te bezoeken. We hebben daar in twee dagen alles kunnen doen wat we van plan waren. Er zijn voedselpakketten gemaakt voor alle huisgezinnen in de drie dorpen. Deze pakketten (300 stuks) bevatten: rijst, suiker, olie, chocolade. Deze worden door ds. Janos (met hulp) uitgedeeld. Verder hebben we “Stichting Samuel” bezocht en de jaarlijkse donatie persoonlijk aan Iona overhandigd. Het huis en de schutting zagen er nog goed uit, na de opknapbeurt van de afgelopen jeugdreis! Iona was erg blij en dankbaar voor de financiële bijdrage en kon het goed gebruiken.


Het is heel bijzonder wat deze jonge vrouw, (22 jaar) daar doet, ze is nog bezig met de opleiding verpleegkundige, is getrouwd en heeft dus een eigen huishouden en ze haalt twee dagen in de week kinderen met een verstandelijke beperking op uit een weeshuis, om ze aandacht, liefde en afleiding te geven. Wat geweldig, we waren weer flink onder de indruk van haar enorme inzet!


Ook hebben we de fruitplantage bezocht. Dit viel ons enigszins tegen. De appelbomen waren op veel plaatsen “aangevreten” bij de bast en de wortels. De sneeuw was deze winter zo hoog dat de konijnen vanaf de sneeuw, over de stambescherming, de bomen konden beschadigen, de bast van de appel is waarschijnlijk lekker zoet, want de peer en pruim hadden geen last. De wortels waren door de muizen verorberd. Veel bomen hebben dit helaas niet overleefd. De pruimenbomen doen het trouwens heel goed. Ds. Janos heeft nog een financiële bijdrage gekregen om de plantage nog weer de nodige meststoffen te geven, te bewerken en een 20 tal nieuwe bomen te plaatsen.


Al met al waren het goede en vooral ook hele gezellige dagen!! En wat we beslist niet mogen vergeten: Ds.Janos en zijn vrouw Piroska gaven ons, de hartelijke groeten en veel zegen mee voor u allemaal in Beerzerveld, Bergentheim en Mariënberg!!


Charles en Frieda Stork, Wim en Ina Schlepers.


------------------------

Namens Stichting Roemeniëhulp wil ik onze leden Charles en Wim, maar in het bijzonder ook hun partners Frieda en Ina heel hartelijk bedanken voor de 'verhelderende' reis en het onderhouden van de goede contacten in Roemenië.