woensdag 3 november 2010

Historie en geografie

In 1990 is er vanuit de diaconie van de Gereformeerde kerk Mariënberg contact gezocht met de Roemenië commissie Zwolle Noord, dit om iets concreets te doen vanuit de diaconie.
In 1990 en '91 zijn er twee reizen ondernomen onder de vleugels van Roemenie stichting Zwolle.
Max Makkinga ging als eerste Mariënberger mee.
De Roemenië commissie is op 26 november 1992 officieel opgericht in Mariënberg.
Vanaf dat moment gaat de commissie zelfstandig naar Roemenië.
Tot 2010 gingen de Roemeniëgangers per bestelbus naar de dorpjes, maar tegenwoordig wordt er, dankzij goedkopere vluchten, ook gevlogen naar Roemenië (via Cluj-Napoca).
In 1993 is men begonnen met de broodacties zoals elk jaar in februari, van de opbrengst hiervan worden de reizen en projecten bekostigd.
In mei 1994 kwam de samenwerking met de Hervormde en Gereformeerde gemeenten van Bergentheim tot stand, wat tot een prima samenwerking resulteerde!
In 1996 werd de Roemenië commissie een officiële stichting, onder de naam ‘Stichting Roemeniëhulp Mariënberg/Bergentheim.’
Vanaf mei 2000 sluit de Hervormde kerk van Beerzerveld zich aan bij de stichting, ook deze samenwerking verloopt in goede harmonie.
We streven ernaar om twee keer per jaar een reis te maken, in mei en oktober. We gaan dan naar de dorpjes, Bâra, Berini en Maya. Deze behoren met nog 7 andere dorpjes tot de gemeente Magherani. Onze drie dorpjes liggen net onder de Karpaten. Dit deel van Roemenië heeft eerder bij Hongarije gehoord en de mensen spreken er dan ook Hongaars.

Sinds 2010 bieden we ook hulp aan stichting Samuel.

[Hierover volgt spoedig meer informatie.]